Passend (t)huis

Veel mensen zijn op zoek naar en woning die beter bij hen past. Dat is op dit moment moeilijk. Daar brengen we verandering in. Met Passend (t)huis willen we meer beweging krijgen op de woningmarkt. Hoe? Door huurders die een eengezinswoning leeg willen achterlaten voorrang te geven op een gelijkvloerse woning. Door gezinnen die een appartement achterlaten voorrang te geven op de lege eengezinswoning en een starter toe te wijzen in het appartement. We maken dan drie huurders blij.

Veel gevraagd over Passend (t)huis

Wat is Passend (t)huis?

Passend (t)huis is een project van Woonforte om meer beweging te krijgen op de woningmarkt.

Veel mensen zijn op zoek naar een woning of naar een woning die beter bij hen past. Dat lukt op dit moment maar moeilijk. De woningmarkt zit op slot.

Woonforte hoopt daar verandering in te brengen door de stap van een eengezinswoning naar een gelijkvloerse woning aantrekkelijk te maken.

De eengezinswoning komt vrij voor een gezin dat op hun beurt een andere huurwoning van Woonforte achterlaat. Deze woning wijst Woonforte toe aan een starter.

Zo maakt Woonforte zoveel mogelijk mensen blij met een huurwoning.

Waarom bestaat Passend (t)huis?

De woningmarkt zit op slot. De wachttijden voor een woning lopen op.

Woonforte wil daar verandering in brengen door doorstroming op gang te brengen.

De eerste stap is om senioren aantrekkelijke voorwaarden te bieden als zij vanuit hun eengezinswoning naar een appartement verhuizen. De eengezinswoning die deze huurders achterlaten wijst Woonforte toe aan huurders (gezinnen) van Woonforte. De woning (appartement) die daardoor leegkomt wijst Woonforte toe aan starters.

Op deze wijze ontstaat er een lange verhuisketen en worden zoveel mogelijk mensen blij gemaakt met een passende huurwoning.

Jullie bieden het Passend (t)huisproject. Maar er zijn op dit moment helemaal geen woningen te huur. Hoe gaan jullie dit doen?

We moeten ergens beginnen. We beginnen daarom klein. Dat kan ook niet anders. Straks als we de nieuwbouwwoningen in de Ampère aan de Prins Bernhardlaan opleveren stellen we een aantal woningen beschikbaar voor het Passend thuisproject. De verwachting is dat we dan een verschil kunnen maken. Net zoals bij de Leeuwerik het geval was.

Is Passend (t)huis alleen voor inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn?

Ja, we willen zoveel mogelijk verhuizingen binnen Alphen aan den Rijn, Boskoop, Aarlanderveen en Zwammerdam. Verhuist u naar een gelijkvloerse woning, dan zorgen wij ervoor dat een gezin uit de gemeente Alphen aan den Rijn in uw woning komt wonen.

Alleen voor starters en spoedzoekers geldt dat zij een binding hebben met de gemeente Alphen aan den Rijn, zij hoeven dus niet in Alphen aan den Rijn te wonen tijdens de toewijzing van de woning.

Wat houdt binding met gemeente Alphen aan den Rijn in?

U heeft een binding met de gemeente Alphen aan den Rijn: 

 • als u de afgelopen 10 jaar minimaal 6 jaar onafgebroken ingeschreven bent geweest in de gemeente.

  of
 • als u minimaal 19 uur per week werkzaam in de gemeente bent.

Ik heb vragen over Passend (t)huis. Aan wie kan ik deze stellen?

U kunt contact opnemen met de verhuur consulent. Zij informeert u graag over het project, adviseert u over passende woningen en het reageren via www.hureninhollandrijnland.nl.

Ook begeleidt zij u tijdens de verhuizing, kortom: uw vraagbaak en steunpilaar.

De verhuurconsulenten zijn te bereiken via (0172) 418 518 en passendthuis@Woonforte.nl.

Waarom zou ik gaan verhuizen? Is dat alleen maar om jullie te helpen?

U helpt niet ons, maar gezinnen en starters die wij met dit project een plek hopen te geven. En, om senioren een beter passend thuis te bieden. De keuze is aan u.

Veel mensen willen verhuizen omdat ze op de toekomst voorbereid willen zijn en daarom gelijkvloers willen wonen. Andere mensen vinden de eengezinswoning veel te groot en valt het onderhouden van het huis te zwaar.

Ik ben bang dat ik (op termijn) alleen kom te staan en mijn huur dan niet meer kan betalen. Hoe gaat Woonforte hiermee om binnen het Passend (t)huisproject?

Woonforte heeft oog voor mensen en hun persoonlijke situatie. Mocht het voor u niet meer mogelijk zijn uw huur te betalen dan gaan wij graag met u in gesprek en kijken wij wat we voor u kunnen betekenen. Dit geldt overigens in alle situaties, ook buiten het Passend (t)huisproject om.

Ik ben op leeftijd. Ik heb interesse in het Passend (t)huisproject, maar ik zie op tegen het werk dat nodig is om mijn woning achter te laten. Moet ik alles in oorspronkelijk staat terugbrengen?

Nee, gaatjes opvullen en dergelijke daar doen we niet meer aan. Heeft u zelf aangebrachte voorzieningen (ZAV) maak dan, als u gaat verhuizen, een afspraak voor een voorinspectie met onze opzichter (let op: met de aangescherpte Corona maatregelen is een voorinspectie niet (altijd) mogelijk, overleg met de verhuurconsulent). De opzichter bespreekt met u hoe u de woning moet achterlaten en hij houdt rekening met uw lange woonduur. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de verhuurconsulent.

Krijgt iedereen 10 dagen huur cadeau binnen het Passend (t)huisproject?

Nee, om een lange verhuisketen te realiseren heeft Woonforte (en de woningmarkt) veel baat bij een verhuizing van een Doorstromer of Doorstromer Middeninkomen vanuit een eengezinswoning. Aangezien zij de eerste stap in de verhuisketen vormen. Alleen bij deze doelgroep is er daarom sprake van 10 dagen huur cadeau.

Ik ben doorstromer met een inkomen onder € 40.024,- (prijspeil 2021) en wil gaan verhuizen. Wat als mijn huidige huur hoger is dan de huur van mijn nieuwe woning?

Dan gaat u uiteraard de huur van uw nieuwe woning betalen. U betaalt altijd de laagste van de twee huren.

Tot wanneer duurt het Passend (t)huisproject?

Woonforte is van plan dit project 5 jaar uit te voeren (tot eind 2024). Tussentijds wordt het project geëvalueerd. Woonforte kan op basis van die uitkomsten besluiten de regels (iets) aan te passen of vroegtijdig te stoppen. Als u dus hiervan gebruik wilt maken is het verstandig niet te lang te wachten.

Hoe vindt de toewijzing plaats bij Passend (t)huis? En vervalt mijn inschrijfduur?

Doorstromers en Doorstromers Middeninkomen

 • De toewijzing gaat op basis van inschrijfduur
 • De inschrijfduur vervalt

Doorgroeiers

 • De toewijzing gaat op basis van inschrijfduur
 • De inschrijfduur vervalt

Spoedzoeker

 • De toewijzing gaat op basis van loting.
 • Inschrijfduur blijft behouden

Starter

 • De toewijzing gaat op basis van loting
 • Inschrijfduur vervalt

Herstarter

 • De toewijzing gaat op basis van loting
 • Inschrijfduur blijft behouden

Wat doet Woonforte om verhuizing te stimuleren?

Om de sleutelgroep (50+ uit een eengezinswoning van Woonforte) extra te stimuleren te verhuizen naar een gelijkvloerse woning heeft Woonforte de volgende voordelen:

 • Huurder mag de huur van de oude woning behouden
 • Voorrang bij uitgekozen woningen voor Doorstromer/Doorstromer Middeninkomen
 • 10 dagen huur cadeau zodat er tijdens de verhuizing een lagere huur is

Ik wil wel verhuizen met behulp van het Passend (t)huisproject, maar ik kan dat niet alleen. Is er iemand om me te helpen?

Speciaal voor de Doorstromers vanuit een eengezinswoning heeft Woonforte kortingen bedongen bij bedrijven die u kunnen helpen met verhuizen.

Van stoffeerders, verhuisbedrijven tot verhuiscoach. U kan op eigen gelegenheid contact met deze bedrijven opnemen of advies vragen bij de verhuurconsulent.

Ik wil graag verhuizen. Hoe maak ik kenbaar dat ik geïnteresseerd ben in Passend (t)huis?

Dat is niet nodig. Het begint met een inschrijving op www.hureninhollandrijnland.nl.

Op www.hureninhollandrijnland.nl staat beschreven hoe de woning wordt toegewezen (voorrang/loting/inschrijfduur etc.)

U kan altijd een vrijblijvend gesprek aanvragen met een verhuurconsulent. Zij zijn te bereiken via (0172) 418 518 of passendthuis@Woonforte.nl.

Ik ben al een tijdje op zoek naar een andere woning. Ik laat een appartement achter. Welke voordelen biedt Passend (t)huis mij?

Bent u met meer dan 2 of 3 personen, dan kunt u reageren op een eengezinswoning. Is deze woning achtergelaten door een Doorstromer dan kunt voorrang krijgen. Woont u in een groot appartement en wilt u kleiner gaan wonen, neem dan even contact op met de verhuurconsulent.

Wat moet ik doen om in aanmerking te komen voor Passend (t)huis?

Ga naar www.hureninhollandrijnland.nl en reageer op woningen met de roze balk Passend (t)huis in de foto. Bent u de de eerste kandidaat, dan nemen wij contact met u op en bespreken we hoe het verder gaat. 

Hoe vind ik een woning uit het Passend (t)huisproject?

U vindt de woningen op www.hureninhollandrijnland.nl, onder woningen te huur. De woningen in dit project hebben een roze balk waarin Passend (t)huis staat. In de introductietekst staat voor welke groep de woning is bedoeld.

Ik heb interesse in het Passend (t)huisproject. Ik heb geen internet. Is het dan onmogelijk om een woning te vinden?

Nee hoor, neem contact op met de verhuurconsulent. Zij kan u verder helpen.

Een verhuizing is duur. Hoe moet ik dat allemaal betalen van mijn AOW?

We weten dat verhuizen veel geld kost. Het project biedt u veel kansen. Voor Doorstromers met een inkomen tot € 40.024,- (prijspeil 2021) blijft de huur van de woning gelijk aan uw huidige huur. Doorstromers krijgen 10 dagen vrije huur.

Ik wil niet verhuizen binnen het Passend (t)huisproject. Moet ik nou mijn huis uit?

Nee hoor, u kunt blijven wonen waar u nu woont. We dwingen niemand om hun huis te verlaten.