Uw woning straks klaar voor de toekomst!

Energiezuinig en duurzaam!

Klaar voor de toekomst? Uw woning straks wel!

Kunt u niet wachten tot u uw woning verduurzaamd wordt? Woonforte ook niet. Duurzaamheid is belangrijk. We willen dan ook dat in 2050 al onze woningen energiezuinig en gasloos zijn. Dat is een flinke klus voor de komende jaren.

Om onze huurwoningen klaar voor de toekomst te maken, gaan we ze stap voor stap verduurzamen. Dit jaar gaan we aan de slag in bijna 600 huurwoningen. Hoe dat in z’n werk gaat, vertelt Wim van Wijngaarden, projectleider bestaande bouw. “De aanpassingen kunnen per straat of wijk verschillen. Denk aan het isoleren van dak, wanden en vloer en het plaatsen van beter glas. Als het tocht in de woning, maken we de kieren dicht. Ook plaatsen we bij een aantal projecten een nieuw ventilatiesysteem met warmteterugwinning, een WTW-installatie. Hiervoor betalen huurders wel een kleine huurverhoging.” Een WTW-installatie zorgt voor de afvoer van vuile lucht en hergebruikt de warmte om de verse lucht op te warmen. En zorgt ook voor de aanvoer van verse buitenlucht. Door de goede isolatie en de aanvoer van verse. voorverwarmde buitenlucht voelt het al snel prettig aan in de woning. Door deze goede ventilatie worden de woningen energiezuiniger. Wim: “Deze aanpassingen hebben voordelen voor huurders. Een duurzame woning zorgt namelijk voor meer wooncomfort én lagere energiekosten.”

Handige informatie

Om de woningen te kunnen verduurzamen, moet 70 procent van de huurders instemmen met het voorstel. Ook omdat de werkzaamheden in de woning overlast kunnen veroorzaken, wil Woonforte de huurders zo goed mogelijk informeren. “We doen er natuurlijk alles aan om overlast zoveel mogelijk te beperken. Daarom krijgen de bewoners goede informatie en begeleiding waar nodig. Zij ontvangen bijvoorbeeld een brochure met handige informatie over de werkzaamheden en uitleg. Daarnaast praten
we met alle bewoners persoonlijk over wat ze kunnen verwachten. En over wat ze misschien zelf nog moeten doen. Zoals een beetje opruimen en ruimte maken, zodat de aannemer erbij kan.”

Woonforte helpt

Om een goede indruk te krijgen van het uit eindelijke resultaat, richt Woonforte voor een aantal projecten ook een proefwoning in. “Hier kunnen huurders zien hoe een WTW-installatie en de afwerking eruit komt te zien.” Woonforte helpt huurders ook met het gebruiken van de WTW. “Het nieuwe systeem in de woning werkt net even anders. Is het buiten warm, dan kunnen de ramen en deuren het beste dicht blijven totdat het wat afkoelt. Dan kan het systeem goed zijn werk doen. Dat is even wennen.”

Ook de woning van Jessica (44) werd aangepakt met betere isolatie, kierdichting en maatregelen voor brandveiligheid.

"Blij met de aanpassingen, want zo bespaar ik op de stookkosten!"

Binnen tien dagen klaar

Als het mogelijk is, combineren we verduurzaming en onderhoud met elkaar. Dit voorjaar start Woonforte onder andere in de Mandenvlechter, Klompenmaker en Glasblazer. “Hier isoleren we de woningen en we plaatsen een WTW-installatie. Bovendien nemen we maatregelen voor een betere brandveiligheid en we schilderen ook meteen de kozijnen. We zijn dan zo’n tien werkdagen in en om de woning bezig. Daarna zijn de woningen weer klaar voor de komende jaren en voor veel woonplezier!”

Ik krijg er een beter geïsoleerd huis voor terug!

Jessica (44):
“Eind januari heeft Woonforte werkzaamheden uitgevoerd in mijn portiekwoning aan de Dorus Rijkersstraat. Nu is de zolder geïsoleerd en is er naar de brandveiligheid gekeken. Voordat de werkzaamheden begonnen, kreeg ik handige informatie. Eerst kreeg ik een folder in de brievenbus met uitleg en kon ik aangeven of ik akkoord was met de verbeteringen. Later kwam de aannemer met een Woonforte-medewerker langs voor vragen. Ook deden ze een opname in mijn huis. Toen ze begonnen waren, heb ik er amper last van gehad. De klussers waren heel vriendelijk en ruimden elke dag alles netjes op. Ze kwamen nog één keer terug om de buitenboel te schilderen. Ook is de vloer van het balkon opgeknapt. Ik ben nu al heel blij met de aanpassingen. De zolder is netjes afgewerkt met witte platen en ziet er mooi strak uit. Ik kan het nu als extra kamer gaan gebruiken. Ik merk ook gelijk verschil in temperatuur: het is minder koud in huis. Hierdoor hoef ik minder te stoken. Dat scheelt vooral op de energierekening!”