Woonfraude melden

Anoniem of persoonlijk

Als u anoniem meldt nemen wij u melding in behandeling, maar krijgt u geen informatie over de uitkomst van het onderzoek.

Wilt u uw melding toelichten of de uitkomst van het onderzoek weten? Geef dan uw contactgegevens aan ons door. Uw gegevens worden uiteraard niet gedeeld.

Gerelateerde vragen

Wat is onrechtmatig gebruik van de woning?

Algemeen

Dat is als een woning niet alleen gebruikt wordt om in te wonen. Bijvoorbeeld als het huis ook gebruikt wordt als hennepkwekerij, bedrijf, pension, voor prostitutie of drugsverkoop (alles wat in overtreding is met de Opiumwet). Er is dan sprake van woonfraude. Woonfraude is niet toegestaan. Het is in strijd met het contract dat de huurder met ons getekend heeft. Woonfraude houdt een eerlijke toewijzing (en dus verdeling) van woningen tegen.

Een sociale huurwoning moet uw hoofdverblijf zijn. Er geldt hiervoor een zelfbewoningsplicht. U mag een sociale huurwoning niet leeg laten staan of doorverhuren aan anderen. Als u niet zelf in een sociale huurwoning woont, dan maakt u zich schuldig aan woonfraude. U kunt een boete krijgen en ook uw woning kwijtraken. Als er woonfraude is, dan vragen wij de rechter om het huurcontract te beëindigen.

Meer over dit onderwerp

Waarom pakt Woonforte woonfraude zo streng aan?

Algemeen

Wij nemen de bestrijding van onrechtmatige bewoning zeer serieus. Woonfraude pakken wij altijd aan met netwerkpartners, gemeente, politie en de Belastingdienst. Als het gaat om criminele activeiten dan heeft dit vaak een nadelig en zeer schadelijk effect op de leefbaarheid en veiligheid van het complex/de buurt. Dat willen wij voorkomen.

Woonforte voert een zerotolerance beleid hierin. Bij woonfraude stoppen we het huurcontract daarom onmiddellijk. De gemaakte kosten, bijvoorbeeld juridische of deurwaarderskosten, verhalen we altijd op de huurder. De winst uit onderhuur of criminele activiteiten vragen we terug.

Meer over dit onderwerp

Hoe meld ik onderverhuur of onrechtmatig gebruik van een huurwoning?

Algemeen

Als u een vermoeden heeft van woonfraude in een woning van Woonforte, dan kunt u dit melden bij ons. U kunt uw melding eenvoudig naar ons mailen: service@woonforte.nl. U kunt de melding ook doen bij de gemeente, via telefoonnummer 14 0172. Vermoedt u dat een woning of andere ruimte wordt gebruikt als hennepkwekerij? Dan kunt u deze melding ook doorgeven aan de politie (0900) 88 44.

U kunt uw melding doen zonder uw naam daarbij de vermelden. Maar we zouden graag uw naam of telefoonnummer weten zodat we u kunnen bellen voor eventuele aanvullende informatie. U u ziet tenslotte meer van wat er in uw complex/buurt/wijk gebeurt. We geven aan de vermoedelijke fraudepleger nooit de naam van de melder door. Mocht u toch uw naam niet willen geven, respecteren we dat. Dan noteren we alleen de melding en starten we een onderzoek.

Meer over dit onderwerp

Wat gebeurt er met mijn melding over woonfraude?

Algemeen

Heeft u een vermoeden van woonfraude? Laat het ons weten. U hoeft niets te bewijzen, een melding is voldoende.

Als u een melding doet, start Woonforte een onderzoek. Een onderzoek vindt ook plaats buiten kantoortijden en in het weekend. Als blijkt dat er inderdaad sprake is van illegale (door)verhuur, nemen we maatregelen.

U hoort van ons wat we na uw melding hebben gedaan. Uiteraard houden we hierbij wel rekening met de privacy van onze huurders. We geven aan de vermoedelijke fraudepleger nooit de naam van de melder door.

Meer over dit onderwerp

Ik ben mijn huis kwijt geraakt door woonfraude. Mag ik nog een andere woning bij jullie huren?

Algemeen

Nee.

Als uw huurcontract is beëindigd door woonfraude bent u als huurder voor 5 jaar uitgesloten van een huurwoning van Woonforte. Het maakt hierbij niet uit of u de woning zelf vrijwillig hebt opgezegd, of dat de rechter het contract ontbonden heeft. Dit geldt voor iedereen die op het huurcontract stond.

Uw eventuele inschrijfduur bij Huren in Holland Rijnland blijft wel doorlopen. Ook mag u nog steeds als woningzoekende inschrijven bij Huren in Holland Rijnland als u dat wilt.

U mag wel reageren op woningen van andere woningcorporaties. Maar als aan ons een verhuurderverklaring wordt gevraagd, dan vermelden wij hierop de woonfraude. Gaat u (na 5 jaar) weer een woning van Woonforte huren? Dan komt er een aantekening in uw nieuwe huurcontract over de woonfraude. Ook worden er dan aanvullende voorwaarden opgenomen in uw huurcontract.

Meer over dit onderwerp

Wat is onderverhuur?

Algemeen

We spreken van onderverhuur als een woning in zijn geheel of gedeeltelijk wordt doorverhuurd door de huurder.

Onderverhuur

Een kamer onderverhuren mag alleen in uitzonderlijke gevallen en alleen met toestemming van Woonforte. Gaat u onderverhuren zonder toestemming van Woonforte dan spreken we van woonfraude. Hiervoor krijgt u een boete. Ook moet u uw opbrengst van de onderverhuur aan ons terugbetalen. Verhuurt u uw gehele woning door zonder toestemming? Dan ontbinden wij de huurovereenkomst.

Huisbewaring

In sommige gevallen mag u wel iemand tijdelijk op uw woning laten passen. Dit heet 'huisbewaring'. Hiervoor moet u schriftelijk toestemming vragen bij Woonforte.

 

Meer over dit onderwerp

Waarom mag onderverhuur niet zomaar?

Algemeen

In deze regio is een grote wachtlijst met woningzoekenden. Deze mensen wachten al heel lang eerlijk op hun beurt. Door zomaar uw huurwoning onder te verhuren, dringen mensen voor op de woningmarkt. Dat is oneerlijk en daar willen wij niet aan meewerken.

Meer over dit onderwerp

Wat gebeurt er als ik mijn woning onderverhuur zonder toestemming van Woonforte?

Algemeen

Als u een deel van uw woning zonder toestemming van Woonforte onderverhuurt:

  • u krijgt een boete
  • u moet de door u ontvangen inkomsten aan Woonforte afdragen. 

Als u de hele woning zonder toestemming onderverhuurt:

  • de huurovereenkomst wordt opgezegd.
Meer over dit onderwerp

Wat is overbewoning?

Algemeen

Overbewoning is een vorm van woonfraude. Er wonen dan té veel mensen in een woning. Vaak gaat het hierbij niet om één gezin. Dit leidt vaak tot overlast. Er is sprake van overbewoning als er minder dan 12 m2 per bewoner in de woning beschikbaar is. 

Meer over dit onderwerp

Hoe meld ik overbewoning?

Algemeen

Vermoedt u overbewoning in een woning van Woonforte? Meld dit dan bij ons of bij de gemeente Alphen aan den Rijn. Leidt de overbewoning tot overlast? Dan kunt u dat hier melden: Overbewoning melden

U kunt uw melding ook anoniem doen. Maar we zouden graag uw naam of telefoonnummer weten zodat we u kunnen bellen voor eventuele aanvullende informatie. U ziet tenslotte meer van wat er in uw complex/buurt/wijk gebeurt. We geven aan de vermoedelijke fraudepleger nooit de naam van de melder door. Mocht u toch uw naam niet willen geven, dan respecteren we dat. Dan noteren we alleen de melding en gaan een onderzoek starten.

Meer over dit onderwerp

Wat doet Woonforte met mijn melding van overbewoning?

Algemeen

Als u een melding doet, start Woonforte een onderzoek. Als hieruit blijkt dat er inderdaad sprake is van overbewoning of illegale doorverhuur, dan nemen we maatregelen. Wij melden u terug wat wij gedaan hebben. Uiteraard houden we hierbij wel rekening met de privacy van onze huurders. We geven aan de vermoedelijke fraudepleger nooit uw naam door.

Meer over dit onderwerp

Hoe kan ik een hennepkwekerij herkennen?

Algemeen

Een hennepkwekerij herkent u aan de volgende signalen:

  • Geluidsoverlast van afzuiginstallatie.
  • Stankoverlast door een vreemde lucht (zoals bij een coffeeshop).
  • Condensvorming op de ramen.
  • Warme muren.
  • Dichtgeplakte ramen of beslagen ramen.
  • Licht in een kamer dat altijd blijft branden.
  • Schommeling in stroomsterkte (zoals knipperende lampen).
  • Bewoners die zelden of zelden op vaste uren thuis zijn.
Meer over dit onderwerp

Ik heb een vermoeden van een hennepkwekerij. Bij wie meld ik dat?

Algemeen

Meld uw vermoeden bij politie Hollands Midden, telefoonnummer (0900) 88 44, of bij Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer (0800) 70 00 (gratis).

Meer over dit onderwerp

Wat doet Woonforte met een melding over een hennepkwekerij?

Algemeen

Wanneer een melding van een hennepkwekerij wordt gedaan, meldt Woonforte dit altijd bij de politie. Dit is afgesproken in het convenant 'Informatie-uitwisseling integrale aanpak drugs binnen de politie-eenheid Den Haag'. De politie doet onderzoek naar de melding en constateert of er een hennepkwekerij in de woning aanwezig is.
Wanneer er een hennepkwekerij is aangetroffen, neemt Woonforte contact op met de huurder. Woonforte voert een zerotolerance beleid hierin. Bij woonfraude stoppen we het huurcontract daarom onmiddellijk.

Meer over dit onderwerp