Warmtewet

Veel gevraagd over Warmtewet

De meter telt, terwijl ik de radiator niet gebruik. Hoe kan dat?

Dit kan de volgende oorzaken hebben:

  • Een defect

Uw radiator kan defect zijn. Het is mogelijk dat de radiatorknop niet goed afsluit of dat de thermostaatkraan niet goed functioneert. In dat geval kunt u een reparatieverzoek indienen bij Woonforte

  • Teruglopend warm water

Na het dichtdraaien van de radiatorknop kan het warme water in de cv-leiding via de retourleiding teruglopen in de radiator. De radiator kan hierdoor weer een beetje warm worden. Omdat de meter op de radiator zeer nauwkeurig werkt, kan deze hierdoor gaan tellen. Dit komt wel eens voor bij kleine radiatoren (badkamer, slaapkamer). Doordat deze situatie zich in het gehele gebouw voordoet, heeft dit nauwelijks invloed op de uiteindelijke hoogte van uw verwarmingsafrekening.

  • De zon

Heeft u een doprimo®, doprimo®II (radio) of doprimo®III (radio) meter? Dan kan in zéér uitzonderlijke gevallen de zon van invloed zijn. Dit gebeurt alleen als de temperatuur van de radiator minimaal 23° C is en de temperatuur van uw woonruimte minstens 4° C lager is. Hierdoor is het in theorie mogelijk dat de zon invloed heeft op het tellen van de meters, terwijl de radiator niet in gebruik is. 

Een voorbeeld:
Stel, de zon staat de hele dag vol te branden op de ramen van een gesloten, kleine kamer. Aan het einde van de dag is alles in deze kamer behoorlijk opgewarmd, ook de radiator. Als u dan het raam opent, daalt de kamertemperatuur vrij snel, maar de radiatortemperatuur daalt veel minder snel. Er kan dan een verschil van meer dan 4°C tussen de radiatortemperatuur en de kamertemperatuur ontstaan, terwijl de radiator warmer is dan 23°C. In dat geval gaat de meter een beetje tellen. Uiteraard gaat het hierbij om hele kleine hoeveelheden. U kunt dit alleen voorkomen door de gordijnen overdag (gedeeltelijk) gesloten te houden en het afkoelen van de kamer langzamer te laten verlopen.