Sociale huur

Woonforte verhuurt bijna 10.000 huurwoningen in de gemeente Alphen aan den Rijn, inclusief Aarlanderveen, Boskoop en Zwammerdam. Dit zijn voor een groot deel sociale huurwoningen.  Sociale huurwoningen zijn voor huishoudens met een jaarlijks inkomen tot en met € 40.024 (prijspeil 2021). Kijk goed of u aan de voorwaarden voldoet om in aanmerking komen voor een woning. 

Veel gevraagd over Sociale huur

Hoeveel sociale huurwoningen verhuren jullie?

Wij verhuren ongeveer 10.000 sociale huurwoningen.

Aan welke voorwaarden moet mijn inkomen voldoen bij het reageren op een sociale huurwoning?

Vanaf 1 januari 2016 gelden er nieuwe eisen voor woningtoewijzing. Met een passendheidsnorm wil de overheid voorkomen dat huishoudens met de laagste inkomens in te dure woningen komen te wonen. 

De woningcorporaties moeten hun woningen dus passend toewijzen. Dit betekent dat de huur van de woning moet passen bij de hoogte van uw inkomen, uw gezinssituatie en uw leeftijd. Op onze websitepagina Regels voor Toewijzen vindt u het schema Passend Toewijzen. Daarin ziet u snel welke woning passend is voor u.

Wat valt wel onder het inkomen?

  • Inkomen uit arbeid
  • Inkomen uit vermogen
  • Uitkering
  • Pensioen
  • Partneralimentatie (vanaf het moment dat de echtscheiding definitief is ingeschreven)

Wat valt niet onder het inkomen?

  • Studiefinanciering
  • Kinderalimentatie

Het inkomen wordt getoetst op basis van het laatst afgesloten belastingjaar met een inkomensverklaring van de Belastingdienst of een definitieve aanslag inkomstenbelasting.

Is het huidige inkomen lager?
Dan mogen we ook toewijzen op basis van het huidige (dus lagere) inkomen.

Is het huidige inkomen hoger?
Dan mogen wij een woning ook op het huidige (dus hogere) inkomen toewijzen. Zolang uw inkomen niet hoger is dan € 40.765 voor eenpersoonshuishoudens of € 45.014 voor meerpersoonshuishoudens (prijspeil 2022).

Wat is een sociale huurwoning?

Sociale huurwoningen zijn goedkopere huurwoningen voor mensen die niet genoeg inkomen hebben om een woning te huren in de vrije sector.

De maximale netto huurprijs voor een sociale huurwoning is € 763,47 (prijspeil 2022). Het maximale jaarinkomen (verzamelinkomen van uw huishouden, kinderen niet meegerekend) waarmee u op een sociale huurwoning kunt reageren is € 40.765 voor eenpersoonshuishoudens of € 45.014 voor meerpersoonshuishoudens (prijspeil 2022).