Fokuswoningen voor lichamelijk gehandicapten

Heeft u een fysieke beperking en wilt u met alle vrijheid leven en wonen? Dat kan in een Fokuswoning. Fokus verleent assistentie bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), zoals aan- en uitkleden, toiletgang en eenvoudige verpleegtechnische handelingen. U bepaalt wanneer, waarbij en hoe. 24 uur per dag, 7 dagen per week. Zo houdt u zelf de regie over uw leven!

Woonforte heeft 15 aangepaste woningen in de Stortemelk. Dichtbij het winkelcentrum de Herenhof. 

Fokus is actief in heel Nederland. Er zijn ongeveer 1400 Fokuswoningen in bijna honderd Fokusprojecten. 

Bijzondere doelgroepen

Woonforte verhuurt ook woningen aan mensen die om een bijzondere reden extra hulp nodig hebben bij het vinden van een woning, en soms begeleiding nodig hebben bij het wonen. Zoals mensen in de maatschappelijke opvang, mensen met een lichamelijke beperking, spoedzoekers, ouderen, statushouders en ex-gedetineerden.

Zelfstandig wonen met een lichamelijke handicap

In de flat Stortemelk heeft Woonforte 15 aangepaste woningen, de zogenaamde Fokuswoningen. In deze woningen kunt u met alle vrijheid wonen. Fokus verleent assistentie bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), zoals aan- en uitkleden, toiletgang en eenvoudige verpleegtechnische handelingen. U bepaalt wanneer, waarbij en hoe. 24 uur per dag, 7 dagen per week. Zo houdt u zelf de regie over uw leven! Heeft u interesse in een aangepaste woning en 24 uur per dag assistentie, kijk dan op de website van Fokus.

Centraal wonen, een bijzonder woonproject in Kerk en Zanen

Een bijzonder woonproject ligt in de Zeelandstraat. Hier ligt Centraal Wonen, een project met 29 zelfstandige woningen waar de vereniging de selectie van nieuwe bewoners doet.  

Veel gevraagd over Bijzondere doelgroepen

Ik wil mantelzorg verlenen maar ik woon niet in de buurt. Wat nu?

Algemeen

Wilt u mantelzorg verlenen of ontvangen door een familielid, maar woont u niet in de buurt? U kunt dan mogelijk een woning aanvragen via de urgentieregeling. Kijk op www.hureninhollandrijnland.nl of neem contact op met onze Consulent Wonen voor meer informatie.

Verhuurt Woonforte ook woningen in een verzorgingshuis?

Algemeen

Nee, voor een plaats in een verzorgingshuis of verpleeghuis heeft u een indicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg. U kunt contact opnemen via  (0900) 249 24 90 of www.ciz.nl.

Welke toewijzingseisen gelden bij woningen van Centraal Wonen in de Zeelandstraat?

Algemeen

Het woonproject, Centraal Wonen in de Zeelandstraat , heeft 29 zelfstandige woningen. 

Alle huurders hebben een eigen woning maar de tuin en enkele centrale ruimtes worden gezamenlijk gebruikt.

Centraal Wonen is een vereniging. De woningen worden aangeboden op Huren in Holland Rijnland. Vervolgens bepaalt de woongroep welke kandidaten benaderd worden en aan wie de woning wordt verhuurd.

Voor deze woningen geldt ook de inkomenseis van maximaal € 47.699 voor eenpersoonshuishoudens of € 52.671 voor meerpersoonshuishoudens (prijspeil 2024).

Wie komt in aanmerking voor een woning van Fokus?

Algemeen

Om in aanmerking te komen voor een Fokuswoning moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U heeft een geldige indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg
  • In de indicatie staat dat u recht heeft op ADL-assistentie
  • U staat als ADL-kandidaat op de wachtlijst van het College voor Zorgverzekeringen
  • U heeft een (zware) lichamelijke handicap of een somatische aandoening/beperking
  • U bent aangewezen op een rolstoeldoorgankelijke woning
  • U bent aangewezen op ten minste vijf uur oproepbare ADL-assistentie per week
  • U bent voldoende sociaal zelfredzaam om zelfstandig te wonen, zelfstandig assistentie op te roepen en aanwijzingen te geven
  • U bent minimaal 18 jaar oud

 Stichting Fokus bepaalt wie er in aanmerking komt. Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met stichting Fokus via (050) 521 72 72 of servicepunt@fokuswonen.nl

Waarom verhuurt Woonforte woningen aan statushouders?

Algemeen

De gemeente Alphen aan den Rijn krijgt van de regering opdracht statushouders te huisvesten. Omdat de gemeente geen woningen bezit, zijn er afspraken gemaakt met Woonforte om statushouders te huisvesten. Voor meer informatie verwijzen we u naar de gemeente Alphen aan den Rijn, het vreemdelingenloket. Daar wordt de huisvesting geregeld.

Zegt u uw woning op en wordt deze verhuurd aan een statushouder?
Dan mag het volgende in de woning achterblijven:

  • Laminaat, zeil, vinyl, enz. (alles wat goed schoon te maken is. Dus geen vaste (stoffen) vloerbedekking)
  • Raambekleding (gordijnen, luxaflex enz.)
  • Lampen
  • Inbouwapparatuur in een inbouwkeuken. Dus geen losse apparaten zoals koelkast, wasmachine en dergelijke

Alles moet er netjes uitzien (goed verhuurbaar zijn) en technisch in orde zijn. Bij de eindinspectie zal de opzichter dit bepalen. Er staat geen vergoeding tegenover, u laat dit kosteloos achter. Uw voordeel: u heeft hier verder geen werk meer aan. Dat scheelt u tijd.

Werkt Woonforte samen met de Binnenvest?

Algemeen

Wij verhuren drie spaceboxen aan Stichting de Binnenvest aan de Vennootsweg. De Binnenvest plaatst cliënten in de spaceboxen. 

Spaceboxen zijn goed geïsoleerde containerwoningen van ongeveer 7 bij 2,5 meter die aan alle eisen van de huidige tijd voldoen. In een spacebox zit een douche/toiletcel en een standaard keukenblok. De spacebox wordt landelijk ook veel gebruikt voor studentenhuisvesting.

Wat is het woonproject Centraal Wonen?

Algemeen

Centraal Wonen is een woonproject georganiseerd in een vereniging. In Alphen aan den Rijn staat het project in de Zeelandstraat met 29 zelfstandige woningen, waarvan 4 vijfkamer eengezinswoningen, 11 vierkamereengezinswoningen, 11 driekamerappartementen, 2 tweekamerappartementen en 1 aangepaste driekamerwoning en een gezamenlijke ruimte.

Centraal Wonen is een vorm van wonen waarbij een groep bewoners gebruik maakt van gemeenschappelijke voorzieningen. Bijvoorbeeld: een gezamenlijke ruimte, de tuin. De vereniging wil graag een afspiegeling zijn van de maatschappij en doet de selectie van nieuwe huurders zelf.

Wat is een Fokuswoning?

Algemeen

In een Fokuswoning kunnen mensen met een lichamelijke handicap zelfstandig wonen. Hulp is op afroep beschikbaar 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Alle woningen zijn via een alarm-intercomsysteem rechtstreeks verbonden met de ADL-eenheid. Op de begane grond is er een centrale hulppost. Het personeel verleent assistentie bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), zoals aan- en uitkleden, toiletgang en eenvoudige verpleegtechnische handelingen. De bewoner bepaalt wanneer, waarbij en hoe. Zo houdt de bewoner regie over zijn of haar leven.

Stichting Fokus biedt geen huishoudelijke verzorging of begeleiding. Dit kunt u aanvragen bij de WMO

Heeft Woonforte woningen voor lichamelijk gehandicapten te huur?

Algemeen

Woonforte en stichting Fokus verhuren aan de Stortemelk in Alphen aan den Rijn 15 zelfstandige woningen voor mensen met een ernstige lichamelijke handicap (Fokuswoningen). De woningen zijn aangepast en rolstoeldoorgankelijk met extra oppervlakte. De woningen liggen verspreid in het appartementengebouw en zijn van buiten niet herkenbaar als Fokuswoningen. U mag in de woning met uw partner, kinderen en/of andere huisgenoten wonen. Ook hebben wij meerder MIVA (mindervalide) woningen in ons bezit. Wilt u hier meer informatie over dan kunt u contact met ons opnemen. 

Hoe wordt een Fokuswoning toegewezen?

Algemeen

Interesse aangeven bij Stichting Fokus
Als u interesse heeft, dan kunt u zich aanmelden voor een Fokuswoning via Stichting Fokus via (050) 521 72 72 of servicepunt@fokuswonen.nl. U komt dan op de wachtlijst. Er wordt dan samen met u gekeken of u daadwerkelijk in aanmerking komt voor een Fokuswoning.

Beschikbare woning staan op de website van Stichting Fokus
Als u staat ingeschreven op de wachtlijst, kunt u via de website van Stichting Fokus (www.fokuswonen.nl) reageren op beschikbare woningen.

Stichting Fokus bepaalt wie in aanmerking komt voor de woning
Er kunnen meerdere belangstellenden zijn. Stichting Fokus kijkt wie als eerste in aanmerking komt. Meestal is dat op basis van uw inschrijfdatum op de wachtlijst van Fokus. Een uitzondering hierop is dat huishoudens met twee of meer personen voorrang krijgen op woningen met vier kamers.

Bezichtiging van de woning met een medewerker van Stichting Fokus
Als u heeft gereageerd op een beschikbare woning en u komt als eerste in aanmerking, dan neemt een medewerker van Fokus contact met u op om een afspraak te maken voor een bezichtiging van de woning. U geeft daarna aan of u de woning wilt huren.

Intakegesprek met een medewerker van Stichting Fokus
Als u na afloop van de bezichtiging aangeeft de woning te willen huren, maakt een medewerker van Fokus een afspraak met u voor een intakegesprek. In dit gesprek wordt nog eens gekeken of Fokus u kan bieden wat u aan assistentie nodig heeft en of u voldoende sociaal zelfredzaam bent. Mocht dit tijdens het gesprek niet voldoende duidelijk worden, dan heeft Fokus in overleg met u soms informatie nodig van uw huisarts of specialist.

Woonforte neemt contact op
Na afloop van het intakegesprek informeert Fokus aan Woonforte dat u de woning mag huren. Vervolgens neemt de consulent Verhuur en Verkoop contact met u op.

Wat is de huurprijs van een Fokuswoning?

Algemeen

U huurt de woning via Woonforte en hiervoor betaalt u de reguliere huur. De huurtoeslagregeling van de Belastingdienst is ook op Fokuswoningen van toepassing.

Waar vind ik de Fokuswoningen?

Algemeen

De Fokuswoningen bevinden zich dicht bij een basisschool, bushaltes en het winkelcentrum De Herenhof.