Uit elkaar

Een vervelende situatie. Het is belangrijk dat u een aantal zaken rondom de huurwoning goed regelt. 

Veel gevraagd over Uit elkaar

Wij gaan uit elkaar. Hoe regelen we dat met onze woning?

Algemeen

Dat is afhankelijk van wie er op het huurcontract staat.

Staat u beiden op het huurcontract?

Dan moet u zelf samen beslissen wie er blijft en wie er vertrekt. Komt u er samen niet uit? Dan kunt u een rechter vragen om de beslissing te nemen. De rechter bepaalt dan wie in de woning mag blijven. Woonforte mag hierin niet beslissen.

De vertrekkende huurder zegt het medehuurderschap dan schriftelijk op. Hiervoor is een handtekening van beide huurders nodig. Of een uitspraak van de rechter bij echtscheiding. Voorwaarde is wel dat de achterblijvende huurder de huur zelf kan betalen.

Staat alleen de achterblijver op het huurcontract?

Dan hoeft het contract niet aangepast te worden. U hoeft dit ook niet te melden bij Woonforte.

Staat alleen de vertrekker op het huurcontract?

Dan moet de vertrekker de huur van de woning opzeggen. De partner/huisgenoot zal de woning ook moeten verlaten. (Tenzij u bent getrouwd, geregistreerd partner bent of een samenlevingscontract heeft. In dat geval vraagt de achterblijver eerst het medehuurderschap aan. Daarna kan de vertrekker zijn huurderschap alsnog opzeggen.)

De vertrekker zegt het medehuurderschap schriftelijk of digitaal op. 

  • Schriftelijk

Opzeggen kan via het papieren formulier 'Afmelden Medehuurder'. Hierbij is een handtekening van beide huurders nodig. Of een uitspraak van de rechter. U bent er zelf verantwoordelijk voor dat het formulier ook door uw medehuurder wordt getekend. Ook als deze inmiddels is vertrokken. Zolang Woonforte de huuropzegging van uw medehuurder niet heeft ontvangen, blijft hij/zij mede aansprakelijk voor het nakomen van de verplichtingen uit de huurovereenkomst. Het formulier kunnen wij naar u toesturen.

  • Digitaal

U kunt de afmelding ook eenvoudig en snel digitaal regelen via het formulier Medehuurder afmelden. U kunt de gevraagde documenten dan uploaden.

Contract overnemen?

In sommige gevallen is het mogelijk dat de partner/huisgenoot het contract over kan nemen. Informatie over de mogelijkheden vindt u bij 'Hoe vraag ik medehuurderschap aan'. 

Hoe zeg ik het medehuurderschap op?

Algemeen

U mag altijd uw medehuurderschap opzeggen. U heeft 1 maand opzegtermijn.


Is er een huurachterstand?

U blijft beiden verantwoordelijk voor de huurachterstand. De vertrekker blijft verantwoordelijk voor de huurachterstand die tot aan het einde van zijn (mede)huurderschap is opgebouwd.

Hoe zeg ik op?

De vertrekkende huurder zegt het medehuurderschap schriftelijk of digitaal op. 

Schriftelijk

Opzeggen kan via het papieren formulier 'Afmelden Medehuurder'. Hierbij is een handtekening van beide huurders nodig. Of een uitspraak van de rechter. U bent er zelf verantwoordelijk voor dat het formulier ook door uw medehuurder wordt getekend. Ook als deze inmiddels is vertrokken. Zolang Woonforte de huuropzegging van uw medehuurder niet heeft ontvangen, blijft hij/zij mede aansprakelijk voor het nakomen van de verplichtingen uit de huurovereenkomst. Het formulier kunnen wij naar u toesturen. 

Digitaal

U kunt de afmelding ook eenvoudig en snel digitaal regelen via het formulier Medehuurder afmelden. U kunt de gevraagde documenten dan uploaden.

We gaan uit elkaar. Heeft dit gevolgen voor mijn huurtoeslag?

Algemeen

Wanneer uw medehuurder vertrekt, kan dit gevolgen hebben voor uw eventuele huurtoeslag. Voor de huurtoeslag telt het inkomen van de medehuurder namelijk ook mee. U geeft de wijziging zelf aan de Belastingdienst door.