Hennepkwekerijen

Hennepplantages/-kwekerijen komen wel eens voor in woningen en in garages in woonwijken. Het kweken van hennepplanten en ook het stekken, knippen of drogen is verboden. Het is gevaarlijk en illegaal, dus strafbaar.

Veel gevraagd over Hennepkwekerijen

Ik heb een vermoeden van een hennepkwekerij. Bij wie meld ik dat?

Algemeen

Meldt uw vermoeden bij politie Hollands Midden, telefoonnummer (0900) 88 44, of bij Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer (0800) 70 00 (gratis).

Wat doet Woonforte met een melding over een hennepkwekerij?

Algemeen

Wanneer een melding van een hennepkwekerij wordt gedaan, meldt Woonforte dit altijd bij de politie. Dit is afgesproken in het convenant 'Informatie-uitwisseling integrale aanpak drugs binnen de politie-eenheid Den Haag'. De politie doet onderzoek naar de melding en constateert of er een hennepkwekerij in de woning aanwezig is.
Wanneer er een hennepkwekerij is aangetroffen, neemt Woonforte contact op met de huurder. Woonforte voert een zerotolerance beleid hierin. Bij woonfraude stoppen we het huurcontract daarom onmiddellijk.

Is een hennepkwekerij gevaarlijk?

Algemeen

Ja, hennepkweek is zeker gevaarlijk. Het kan brand en waterschade veroorzaken. Daarnaast trekken hennepkwekerijen vaak criminele personen aan. Vaak is er ook sprake van extreem hoog energieverbruik, waarvan de kosten moeilijk te verhalen zijn door de energieleverancier.

Wie is aansprakelijk als er sprake is van een hennepkwekerij?

Algemeen

De huurder blijft in alle gevallen verantwoordelijk en aansprakelijk. Ook als degene die een hennepkwekerij heeft een onderhuurder is of inwoont bij de huurder.

Mag ik hennepplantjes kweken?

Algemeen

De wet gedoogd dat u kweekt voor eigen gebruik, zolang dit minder dan vijf planten zijn. Vijf of meer planten mag dus niet. En bij overlast kan dit leiden tot het beëindigen van uw huurovereenkomst.

Hoe kan ik een hennepkwekerij herkennen?

Algemeen

Een hennepkwekerij herkent u aan de volgende signalen:

  • Geluidsoverlast van afzuiginstallatie.
  • Stankoverlast door een vreemde lucht (zoals bij een coffeeshop).
  • Condensvorming op de ramen.
  • Warme muren.
  • Dichtgeplakte ramen of beslagen ramen.
  • Licht in een kamer dat altijd blijft branden.
  • Schommeling in stroomsterkte (zoals knipperende lampen).
  • Bewoners die zelden of zelden op vaste uren thuis zijn.