Rookmelders

In alle huurwoningen van Woonforte komt een rookmelder. Een rookmelder in uw woning redt levens. Want zodra het alarm van de rookmelder afgaat, kunt u snel de woning verlaten. Ook uw buren zijn meteen gewaarschuwd. Vanaf 1 juli is het verplicht om in iedere woning in Nederland rookmelders aanwezig te hebben. 

Hoe gaan we dat doen? 
De monteur komt langs om een rookmelder te plaatsen. In de woning zijn zij ongeveer een half uur bezig. Zij installeren de rookmelder en geven de huurder een instructie over het gebruik.
Bewoners die niet thuis zijn, krijgen een bericht in de bus. Hiermee kunnen zij zelf een afspraak maken. De monteurs werken op werkdagen (ma t/m vr) van 9.00 uur t/m 21.00 uur en zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. 

Iedere woning krijgt ten minste 1 rookmelder.  
Hoeveel rookmelders er in de woning komen, hangt af van het type en de grootte van de woning. In principe komt op elke verdieping (zolder met vaste trap!) een rookmelder. Dit is volgens de wet bepaald. De rookmelder komt in de gang, overloop of hal, de centrale plek van de woning. 

In ruim 1.000 (nieuwbouw)woningen hangen al rookmelders, daar worden alleen nieuwe geplaatst als deze aan vervanging toe zijn. 

Heeft u nog geen rookmelder? Maak dan snel een afspraak
Stuur een mail aan info@mjverkerk.nl. Vermeld uw naam, adres en telefoonnummer. 

Veel gevraagd over Rookmelders

Krijg ik in 2022 een rookmelder van Woonforte?

Algemeen

Voor 1 juli 2022 moeten alle huurwoningen voorzien zijn van een rookmelder. Ook huurwoningen in VvE-complexen. Woonforte wil hier graag aan voldoen.

Wat kunt u verwachten?

  • Er worden alleen rookmelders geplaatst. Dus geen koolmonoxide-, kooldioxide- of gasdetectiemelders.
  • Woonforte plaatst de rookmelders voor u. U hoeft dit niet zelf te doen. 
  • Zelf geplaatste rookmelders worden door Woonforte vervangen.
  • Afhankelijk van de grootte van uw woning krijgt u 1 of meer rookmelders. Als u er meerdere krijgt worden deze waar mogelijk onderling gekoppeld via het lichtnet.
  • We plaatsen 'losse' rookmelders. Heeft u al rookmelders die zijn aangesloten op het lichtnet (230V)? Dan worden deze vervangen voor nieuwe op 230V.
  • Al geplaatste rookmelders die over de datum zijn worden meteen ook vervangen.
  • Voordat u aan de beurt bent krijgt u eerst een aankondiging van Woonforte.
  • Een losse rookmelder moet u na plaatsing zelf onderhouden of vervangen.
  • Een vaste rookmelder (aangesloten op het lichtnet) wordt onderhouden door Woonforte. U kunt deze batterijen niet zelf vervangen. Bij een defect kunt u een reparatieverzoek bij ons indienen.

Hoeveel rookmelders krijgt mijn woning?

Algemeen

Op elke verdieping komt een rookmelder.

Heeft u een appartement?
Dan krijgt u 1 rookmelder. In sommige heel grote appartementen komen 2 rookmelders. 

Heeft u een eengezinswoning?
Dan krijgt u minimaal 2 rookmelders.  Heeft u een vaste trap naar zolder, dan komt daar een 3e rookmelder te hangen.  

Waar worden de rookmelders geplaatst?

Algemeen

De rookmelders worden geplaatst in de centrale delen van de woning, dus in de hal, de gang of de overloop.

Hoe wordt een rookmelder geplaatst? En hoe lang duurt dat?

Algemeen

De monteur plakt eerst een metalen plaat op het plafond. Daarna bevestigt hij de rookmelder op de metalen plaat met magneten.

De monteur is ongeveer een half uur bezig in uw woning. De monteur plaatst de rookmelder en geeft u uitleg over de rookmelder. U tekent voor ontvangst.

Ik ben overdag niet thuis, mag ik de rookmelder zelf ophangen?

Algemeen

Nee, wij plaatsen de rookmelder zelf vanwege de registratie en garantieverklaringen van de fabrikant. Medewerkers van firma Verkerk hangen de rookmelders op. Zij komen ook 's avonds en op zaterdag. Stuur snel een mail aan Verkerk en maak een afspraak: info@mjverkerk.nl.

Ik heb al een rookmelder. Krijg ik er toch nog een van Woonforte?

Algemeen

Ja, als u een eigen rookmelder heeft opgehangen, dan krijgt van ons toch een nieuwe rookmelder. We hangen in iedere woning rookmelders op van hetzelfde merk. Tip: u kunt uw eigen rookmelder in een andere ruimte hangen.

Heeft u al een rookmelder van Woonforte? Dan wordt deze niet vervangen. Tenzij hij over de datum is.

Maken jullie een afspraak met mij voor het plaatsen van de rookmelder(s)?

Algemeen

De medewerkers van firma Verkerk zijn de afgelopen maanden bij alle huurwoningen van Woonforte langsgeweest, soms zelfs meerdere keren. Als er niemand thuis was, is een kaartje in de brievenbus achtergelaten.

Maak snel een afspraak! 

Heeft u nog geen rookmelder? Maak dan snel een afspraak. Stuur een mail met uw naam, adres en telefoonnummer aan info@mjverkerk.nl. Dan plannen we een afspraak in. Dit kan ook 's avonds en op zaterdag.

Wanneer plaatsen jullie de rookmelder(s)?

Algemeen

Firma M.J. Verkerk is bezig met het plaatsen van de rookmelders. De monteurs werken maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 21:00 uur. En zaterdag van 09:00 uur tot 17:00 uur. 

Alle huurwoningen waar per 1 juli 2022 nog geen rookmelder opgehangen is, hebben een brief ontvangen. Heeft u nog geen rookmelder? Maak dan snel een afspraak met Verkerk. Stuur een mail aan info@mjverkerk.nl en vermeld uw naam, adres en telefoonnummer. 

Heeft een rookmelder onderhoud nodig?

Algemeen

Rookmelders hebben maar weinig onderhoud nodig. Haal regelmatig de stofzuiger er langs, zodat stof geen vals alarm geeft. U kunt de rookmelder eenvoudig van de plaat afhalen om schoon te maken.  Kijk op de instructiekaart hoe dat moet. 

Hoe lang gaan de batterijen mee van de rookmelder(s) in mijn woning?

Algemeen

De batterijen gaan 10 jaar mee. Daarna komt Woonforte de rookmelders vervangen.

Hoe weet ik of mijn rookmelder nog werkt?

Algemeen

Op de rookmelder zit een testknop om te horen of hij nog goed werkt. 
Kijk op de instructiekaart hoe dat moet. 

Hebben de nieuwe rookmelders gevolgen voor mijn huurprijs?

Algemeen

Nee, de rookmelders worden gratis opgehangen. Uw huurprijs blijft hetzelfde.

Hoe weten de monteurs mijn telefoonnummer of e-mailadres?

Algemeen

Om uw privacy te waarborgen sluit Woonforte speciale contracten af met bedrijven die werkzaamheden voor ons uitvoeren. Deze bedrijven zijn daarmee gebonden aan geheimhouding van uw telefoonnummer en emailadres. Zo kunnen zij wel een afspraak met u plannen, maar blijven uw gegevens toch veilig.

Plaatsen jullie ook koolmonoxide-, kooldioxide- of gasdetectiemelders?

Algemeen

Nee, we plaatsen alleen rookmelders.

Mijn rookmelder doet het niet meer. Wat moet ik doen?

Algemeen

Door Woonforte geplaatste rookmelders

Deze worden door Woonforte onderhouden. U hoeft alleen zelf de batterij te vervangen. Sommige batterijen kunnen niet vervangen worden (bijvoorbeeld onze rookmelders die aangesloten zijn op het lichtnet). In dat geval doen wij dit voor u.

U kunt een reparatieverzoek indienen bij Woonforte.

Eigen rookmelders

Heeft u een eigen (rook)melder geplaatst? Deze moet u zelf onderhouden. Heeft u geen rookmelder van Woonforte gekregen? Laat het ons weten.

Ik ben doof. Plaatsen jullie ook rookmelders voor doven?

Algemeen

Nee, helaas niet. Woonforte voldoet aan de wetgeving door standaard rookmelders te plaatsen.

Doven of slechthorenden kunnen wel via het WMO-loket ondersteuning aanvragen bij de gemeente voor een speciale (rook)melder. Deze moet u dan zelf (laten) plaatsen.