Wat is asbest?
Algemeen
Bouwmateriaal
Asbest is een bouwmateriaal dat bestaat uit heel kleine, naaldvormige vezels. Het is een sterk, slijtvast, isolerend en goedkoop materiaal. Daarom werd asbest vroeger veel gebruikt in gebouwen en woningen. Asbest is tot 1994 op verschillende manieren gebruikt. Niet alleen in de bouw, maar ook in huishoudelijke apparaten. U kunt asbest tegenkomen in bijvoorbeeld:
- Brandwerende materialen: plaatmateriaal in gevels, meterkasten, ventilatiekanalen, afdichtingen bij gaskachels, plafondplaten, lijm tussen ramen, kruipluiken.
- Vloerbedekking: vinylvloertegels, zeil, onderlaag (lijm) onder tapijt.
- Installaties: gevelkachels (asbestkoord in de aansluiting), geiser, cv-installaties.
- Golfplaten op schuurdaken.
- Vensterbanken, plantenbakken, warmhoudplaatjes voor op het gas
Soorten asbest
Er zijn twee hoofdsoorten asbest:
Hechtgebonden asbest: De asbestvezels zitten stevig vast, bijvoorbeeld in cement.
Niet-hechtgebonden asbest: De asbestvezels zitten los, bijvoorbeeld in isolatieplaten, zeil of asbestschuim. De vezels kunnen gemakkelijker loskomen. Niet-hechtgebonden asbest is daardoor gevaarlijker dan hechtgebonden asbest. Na 1980 werd niet-hechtgebonden asbest nog maar zelden gebruikt.
Gevaarlijk?
Asbest is niet per definitie gevaarlijk als het materiaal niet beschadigd of bewerkt is of wordt (breken, boren, zagen en schuren). Bij inademing dringen de vezels diep in de longen door. Dit kan uiteindelijk longkanker en darmkanker veroorzaken. De ziekte ontstaat soms pas jaren nadat iemand asbest heeft ingeademd. Bij eenmalige blootstelling is het risico klein. Maar zolang u asbest niet bewerkt, is er dus niet veel aan de hand.