Zaagmolenweg

Aan de Zaagmolenweg in Alphen aan den Rijn bouwt Woonforte 91 nieuwe sociale huurwoningen. Dit zijn studio’s en twee- en driekamerappartementen. 73 Woningen worden met voorrang verhuurd aan jongeren tot 28 jaar en herstarters. Vooral deze groepen hebben nu veel moeite om een woning te vinden.  

De woningen zijn verdeeld over twee woongebouwen van drie of vier verdiepingen. Ook komt er een centraal paviljoen voor de bewoners met een wasserette voor de studio’s en een activiteitenruimte. Hier kun je activiteiten organiseren.

Woonforte verwacht de oplevering in november 2023.  

Alle woningen zijn verhuurd. 

Wonen in het groen 

De Zaagmolen staat op een mooie en rustige plek in Alphen, midden in het Groene Hart en vlak bij het water. Vanuit je huis loop of fiets je zo langs de Heimanswetering de polder in.

Winkelcentrum De Herenhof ligt op 8 minuten fietsen. Hier vind je maar liefst drie grote supermarkten en andere winkels en sportscholen. In gemiddeld 10 minuten fietsen ben je in het centrum van Alphen.

De toewijzing gaat anders

De toewijzing van de woningen gaat anders dan bij andere woningen. Woonforte selecteert de huurders voor De Zaagmolen op basis van een intakegesprek. Kandidaat-huurders worden op volgorde van loting uitgenodigd voor dit gesprek. Je inschrijftijd telt dus niet mee. Je krijgt een huurcontract voor onbepaalde tijd. 

Helemaal bijzonder: je behoudt je inschrijftijd! Het behouden van de inschrijftijd maakt de zoektocht straks naar een volgende passende huurwoning makkelijker. 

Wanneer past wonen in De Zaagmolen bij jou? 

In De Zaagmolen wonen straks jongeren tot 28 jaar, herstarters en statushouders naast elkaar. Daarom zoekt Woonforte huurders die prettig samen kunnen wonen en er een succes van willen maken.

Tijdens het intakegesprek vragen we naar je motivatie om te wonen in De Zaagmolen. 

Nieuwsgierig naar dit nieuwbouwproject?

Wil je op de hoogte blijven de start van de verhuur van dit project en het laatste nieuwbouwnieuws? Abonneer je dan gratis op het Nieuwbouwjournaal. Zodra er nieuws is, krijg je deze nieuwsbrief automatisch in je mailbox. Of volg ons op Facebook.

Veel gevraagd over Zaagmolenweg

Wat voor woningen komen er aan de Zaagmolenweg?

Algemeen

In De Zaagmolen komen drie type woningen:

 • 25 studio's van 22,5 m2
 • 46 tweekamerappartemeten van 36 m2
 • 20 driekamerappartementen van 54 m2

De woningen in De Zaagmolen zijn sociale huurwoningen. Meer informatie vindt u in de folder Wonen in De Zaagmolen.

Wanneer zijn de woningen in De Zaagmolen klaar om in te wonen?

Algemeen

De verwachting is dat de woningen worden in november 2023 opgeleverd. 

Informatie over onze nieuwbouwprojecten vindt u op onze website en in de folder Wonen in De Zaagmolen.

U kunt zich aanmelden voor het gratis  Nieuwbouwjournaal. Zo blijft u op de hoogte van het allerlaatste nieuwbouwnieuws van Woonforte. U ontvangt deze nieuwsbrief in uw mailbox wanneer er nieuws is.

Wie kan reageren op de woningen in De Zaagmolen?

Algemeen

Iedereen kan reageren op de woningen. Maar jongeren tot 28 jaar en herstarters krijgen voorrang. Herstarters zijn alleenstaande ouders na een verbroken relatie met 1 of 2 inwonende minderjarige kinderen. Vaak krijgen zij geen urgentie, maar hebben zij wel met spoed een woning nodig. 

Wat zijn de voorwaarden om voorrang te krijgen voor een woning in De Zaagmolen?

Algemeen

Starters en herstarters krijgen voorrang als zij voldoen aan de volgende voorwaarden: 

Starter 

 • U bent op het moment van reageren op de woning minimaal 18 jaar en maximaal 27 jaar oud.  
 • Als u met 2 personen reageert, moeten beide personen op het moment van reageren jonger zijn dan 28 jaar. 
 • U voldoet aan de inkomenseisen. 
 • U heeft lokale binding met Alphen aan den Rijn. 
 • U laat geen woning leeg achter.

Herstarter

 • U bent een alleenstaande ouder met 1 of 2 inwonende minderjarige kinderen. 
 • U voldoet aan de inkomenseisen. 
 • U heeft een urgente huisvestingsvraag of bent thuisloos. Dit betekent dat u geen duurzame woon- of verblijfplaats heeft en geen woning leeg achterlaat. 
 • U heeft lokale binding met Alphen aan den Rijn. 


Lokale binding
 

U bent de afgelopen 10 jaar minimaal 6 jaar onafgebroken ingeschreven geweest in de gemeente Alphen aan den Rijn. 

of 

U werkt/studeert minimaal 19 uur per week in de gemeente Alphen aan den Rijn. Tijdens het intakegesprek vragen we naar uw motivatie om te wonen in De Zaagmolen. 

Vervalt mijn inschrijving bij Huren in Holland Rijnland wanneer ik een woning accepteer in De Zaagmolen?

Algemeen

Nee, u behoudt uw inschrijving bij Huren in Holland Rijnland. Het behouden van de inschrijftijd maakt uw zoektocht naar een volgende woning makkelijker. 

Als ik straks 28 jaar oud ben, moet ik dan mijn woning in De Zaagmolen uit?

Algemeen

Nee, u hoeft niet de woning uit wanneer u 28 wordt. Alleen op het moment van reageren op de woning mag u niet ouder zijn dan 27 jaar. U krijgt een contract voor onbepaalde tijd. 

Kan ik ook huurtoeslag krijgen als student bij de woningen in De Zaagmolen?

Algemeen

Ja, dat kan. De woningen in De Zaagmolen zijn namelijk zelfstandige woningen. Maak een proefberekening op de site van de Belastingdienst.  Bent u onder de 23 jaar, dan kunt u alleen huurtoeslag aanvragen voor de studio's. 

Het is voor jongeren onder de 23 jaar niet mogelijk om huurtoeslag aan te vragen voor de twee- en driekamerwoningen met een kale huurprijs vanaf € 532,00.    

Is samenwonen in De Zaagmolen toegestaan?

Algemeen

Samenwonen is toegestaan. Als starter moet u wel allebei jonger dan 28 jaar zijn op het moment van reageren op de woning.  

Waarom zijn de woningen aan de Zaagmolenweg tijdelijk?

Algemeen

Het woningtekort is groot. Ook in Alphen aan den Rijn. Om snel het woningtekort te verminderen, bouwen wij tijdelijke huurwoningen. Tijdelijke woningen kunnen sneller worden gebouwd door aangepaste procedures dan permanente woningen. De verwachting is dat de woningen maximaal 20 jaar blijven staan. 

Is De Zaagmolen geschikt voor een rolstoel of scootmobiel?

Algemeen

Nee, De Zaagmolen is niet geschikt voor een rolstoel of een scootmobiel. Er is geen lift in het gebouw aanwezig.