Woonforte brengt mini documentaire uit over Rode Dorp

Woonforte heeft een mini docu gemaakt over de historie van het Rode Dorp, het slopen van de oude wijk en de opbouw van de nieuwe wijk. Een uniek project waarbij veel huurders weer zijn teruggekeerd in hun vertrouwde Rode Dorp. De sloop nieuwbouw gebeurt in 3 fasen. Deze mini docu gaat over de eerste fase. 

Een uniek project met unieke mensen 

Het Rode dorp in Alphen aan den Rijn heeft een sterk dorps karakter. Het oorspronkelijke ‘Rooie dorp’, met zijn aanvankelijk witte huizen met rode pannen, is van oudsher een arbeidersbuurt waar de medewerkers van Steen- en Pannenbakkerij Oosthoek & Zoon woonden. Het Rode Dorp kent een hechte gemeenschap waar vaak meerdere generaties uit één familie wonen. De bewoners zijn sterk met elkaar verbonden en houden van hun Rooie Dorp. Ze kijken naar elkaar om en komen voor elkaar op. Je kunt daarmee wel stellen dat deze wijk het dorpse karakter gekregen heeft door haar bewoners. 

 

Ruime, energiezuinige woningen 

De wijk het Rode Dorp krijgt de komende jaren een flinke opknapbeurt. De oude woningen maken plaats voor 172 nieuwe energiezuinige eengezinswoningen. Deze nieuwe woningen zijn nul-op-de-meter-woningen: zeer goed geïsoleerd, voorzien van zonnepanelen en iedere woning krijgt een eigen bodemwarmtepomp. De woningen worden gesloopt en gebouwd in drie fases. Fase 1 is afgerond en de voorbereidingen voor fase 2 zijn in volle gang. Deze woningen zijn naar verwachting eind 2023 klaar.