Verstandig en gezond verwarmen

Iedereen is als een gek energie aan het besparen. En dat is een goed actie! Goed voor de aarde maar ook voor de portemonnee. Doe het wel veilig en gezond!

Voorkom een koolmonoxidevergiftiging!

Veel mensen zoeken naar goedkopere manieren om hun woning te verwarmen. Bijvoorbeeld via een petroleumkachel, houtkachel of bloempotkachel. Wij raden dit af!
Bij het verwarmen van petroleum, hout of andere stoffen ontstaat koolmonoxide. Dit is een giftige stof. Het gevaar van deze stof is dat ze geurloos en kleurloos is. Toch sterven er jaarlijks mensen aan een koolmonoxidevergiftiging. Vooral als er ook nog een slechte ventilatie in huis is, is het gevaarlijk!

Blijf verwarmen en ventileren

Voor een gezonde binnenlucht is het belangrijk om thuis een klein beetje te blijven verwarmen. Zo voorkomt u schimmel, zilvervisjes en huisstofmijt, waardoor u (meer) last kunt krijgen van uw neus, luchtwegen en longen.

In een woning komt continu vocht vrij. U als bewoner ademt en hierdoor komt vocht in de lucht. Ook door het douchen, koken of was aan de lucht drogen brengt vocht in de woning. Voor een gezond en energiezuiniger wonen moet dit vocht worden afgevoerd. Het kost namelijk meer energie om een vochtige ruimte te verwarmen dan een droge. 

Zorg daarom voor schone buitenlucht en ventileer: zet (klep)raampjes en/of ventilatieroosters open. Heeft u een automatisch ventilatiesysteem? Laat deze dan 24 uur per dag aan staan!
Het voordeel van ventileren is dat vochtige lucht in huis kan verdwijnen. Daarmee warmt uw woning ook weer sneller op, want droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht.