Ruim 3.000 huurders besparen al met zonne-energie

Voor niets gaat de zon op, dat nam Woonforte in 2018 wel heel letterlijk. De corporatie ging aan de slag en liet op 3.106 eengezinswoningen zonnepanelen leggen. Met het plaatsen van de gratis zonnepanelen op de laatste eengezinswoning is het project klaar.Woonforte vindt duurzaamheid belangrijk. Het zonnepanelenproject is een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheidsambitie van Woonforte. Naast het bouwen van duurzame, nieuwe NOM-woningen (inclusief zonnepanelen) heeft de corporatie ook zonnepanelen geplaatst bij een aantal grote onderhoudsprojecten Het streven is om in 2050 alle huurwoningen gebruik te laten maken van zonne- en windenergie.

Met het project ‘voor niets gaat de zon op’ liet Woonforte in totaal 27.756 panelen leggen. Dat levert een flinke besparing op: 7.108.497 kg aan CO2-uitstoot en dat staat gelijk aan het planten van 296.187 bomen. Dat is goed voor het klimaat. Ook mooi voor de portemonnee van deze huurders, zeker met de huidige energieprijzen.

Alleen op geschikte daken

Woonforte legde de zonnepanelen op geschikte daken van eengezinswoningen. Er is ten eerste gekeken of de daken sterk genoeg waren om de panelen te dragen. Daarnaast is gekeken of er geen belemmeringen waren voor optimaal zonlicht. Denk bijvoorbeeld aan grote bomen of andere woningen. Ook zijn alleen daken van eengezinswoningen geselecteerd waar in de nabije toekomst geen onderhoudswerkzaamheden aan het dak werden uitgevoerd. In totaal ging het om 3.106 eengezinswoningen.

Einde van het project

Met de plaatsing van het laatste zonnepaneel op de laatste eengezinswoning is het project beëindigd. De corporatie bekijkt nog welke mogelijkheden er zijn om de komende jaren zonnepanelen te leggen op appartementengebouwen.