ISTA, een leverancier van Woonforte, is getroffen door een cyberaanval

Het hoofdkantoor van ISTA in Duitsland heeft te maken gehad met een cyberaanval. ISTA meet het verbruik van energie, warmte en water. Het maakt hiermee de afrekening stookkosten en soms ook voor warm water voor bewoners in gebouwen met een gezamenlijke energie-installatie (blokverwarming) mogelijk. Mogelijk zijn gegevens van onze huurders hierbij betrokken.

Deze cyberaanval kan gevolgen hebben voor ons en onze huurders. Op dit moment is dat nog niet duidelijk. Op dit moment weet ISTA nog niet welke gegevens de aanvallers hebben verkregen of tot welke gegevens ze toegang hebben gehad. Zo is het nog onduidelijk of het ook gegevens van het ISTA-kantoor in Nederland gaat. ISTA is bezig om dit in kaart te brengen. Mocht ook de Nederlandse systemen geraakt zijn, dan kan het gaan om persoonsgegevens van onze huurders die wonen in een gebouw met een gezamenlijke energie-installatie (blokverwarming).

Meer weten we op dit moment nog niet

ISTA heeft de Autoriteit Persoonsgegevens op de hoogte gebracht en heeft aangifte gedaan bij de politie. Een gespecialiseerd team onderzoekt nu het incident. ISTA geeft op haar website updates over de cyberaanval. Zodra we meer weten, informeren wij u op onze website.

Woonforte neemt de privacy van huurders heel serieus

Woonforte werkt volgens de normen van de BIC, de Baseline Informatiebeveiliging (woning)Corporaties en de AVG. Dit betekent dat we uw gegevens technisch goed beveiligen en zorgvuldig werken. Ook met ISTA hebben we de vereiste contractuele afspraken voor het verwerken van uw persoonsgegevens.

Wat kunt u nu al doen voor uw eigen veiligheid?

Verwijder verdachte e-mails van onbekende afzenders. Open geen links of bestandsbijlagen in e-mails van afzenders die u niet kent. Wees alert op berichten van uw bank. Verifieer altijd dat echt uw bank belt of mailt. Hoe u dit kunt doen, staat op de website van uw bank. Lees die instructies vooraf goed door.