Gemeente en Woonforte willen 257 huurwoningen bij het station bouwen

Op 16 februari heeft het college van B&W de concept-koopovereenkomst met Woonforte en het daarbij behorende plan voor de bouw van huurwoningen goedgekeurd. Het gaat om een stuk grond tussen het spoor en de Noordpoolsingel, ook wel blok 22 genoemd. Woonforte gaat hier 257 huurwoningen bouwen.

Oorspronkelijk was de gemeente van plan om op deze locatie kantoren te realiseren. Gelet op de afnemende kantorenmarkt en de toenemende druk op de woningmarkt heeft de gemeente besloten om dit gebied voor woningen te bestemmen.

Betaalbare huurwoningen

Woonforte gaat hier 257 woningen bouwen. Bij verdere uitwerking van het plan kan dit nog geoptimaliseerd worden. De koopovereenkomst laat maximaal 260 woningen toe. Er komen zo’n 200 sociale huurwoningen en 58 woningen in de midden huur. Aan de "parkzijde" komen 24 grondgebonden woningen voor gezinnen, die allemaal een entree en een buitenruimte direct aan het park hebben. De overige woningen zijn appartementen variërend van 2 kamer- tot 4 kamerwoningen die zijn bedoeld voor senioren, starters en kleine gezinnen.

Mooi gebouw

Het nog te bouwen appartementengebouw maakt het beeld van appartementengebouwen langs de Aziëlaan af. Het 200 meter lange gebouw wordt opgedeeld in vijf delen met verschillende hoogtes. Dit geeft een speels en gevarieerd beeld. De koppen van het gebouw worden hoger en vormen daarmee een "poort" die de entree van het station markeert.

Duurzaam en groen

De woningen zijn allemaal gasloos, hebben zonnepanelen, maken gebruik van bodemwarmte voor verwarming en zijn zeer goed geïsoleerd. Naast het gebouw komt een park. Dat is fijn wonen en biedt een hoogwaardige openbare ruimte. Op de eengezinswoningen ligt een sedumdak. Al het groen is van groot belang voor klimaatadaptie want beplanting zorgt voor verkoeling bij hitte en voor wateropvang bij hevige regenbuien.

Parkeren

De parkeergarage bevindt zich op de begane grond van het gebouw. Dat kan goed met behoud van de kwaliteit van de hoge openbare ruimte. Aan de achterzijde van de gevel ligt namelijk een slootkant. Aan de voorzijde ligt de garage verscholen achter de eengezinswoningen die met hun rug tegen het appartementengebouw aan liggen.

Oplevering

Woonforte wil in 2022 starten met bouwen en verwacht dat de huurders in 2024 in de woningen kunnen gaan wonen.